Vízforgató-, és szűrőberendezések

A medence vizének forgatása és szűrése összefüggő folyamatok, ezért az ezekhez tartozó gépészet is összefüggésben van. A víz forgatásáról egy szivattyú  gondoskodik, a tisztításáról pedig egy szűrőtartály, amelyben kvarchomok található vagy szűrőűveg, mint szűrőközeg. Ezeknek a berendezéseknek a beépítéséről a medence építésekor kell gondoskodni.

A vízforgató szivattyú rendelkezik egy előszűrőházzal, ami vegyszerálló és nem korrodáló anyagból van (műanyag), ami tartalmaz egy előszűrő kosarat. Ez a kosár felfogja a nagyobb méretű szennyeződéseket (pl. bogarak, falevelek).

A szivattyú a medence vizét a szűrőtartályba juttatja a váltószelepen keresztül. A szűrőtartályban levő szűrőközeg (pl. kvarchomok, szűrőüveg) megszűri a vizet, és a tiszta víz innen kerül vissza a medencébe.

A minimálisan szükséges szűrő-forgató egységen felül be lehet építeni a rendszerbe különböző kiegészítő berendezéseket, amelyek használatával csökken az emberi beavatkozás, valamint egyenetesebbé válik a medence vizének minősége. Ilyen komfortnövelő berendezés pl. a

  • sóbontó
  • automata vegszeradagoló
  • UV-lámpa
  • automata váltószelep

Továbbá különböző élményelemeket is be lehet építeni a medencébe

  • ellenáramoltató
  • nyakzuhany
  • világítás

Természetesen ezen gépészeti elemek működéséhez meg kell oldani, hogy a víz el tudjon jutni hozzájuk a medencéből, mivel ezek a berendezések a medencén kívül vannak, leggyakrabban egy gépészeti helyiségben. Ezért a medencetestbe be kell építeni különböző víz el-, és bevezető idomokat. Ezek eltérőek attól függően, hogy süllyesztett, vagy feszített víztükrű medencét építünk.


A medence vizének fűtését is a gépészetbe kell beleépíteni.

A medence fűtésére több megoldás létezik, de minden esetben a csőrendszerben kell megoldani a víz melegítését. Ennek megvalósítása történhet elektromos berendezéssel, vagy kazánról, esetleg napenergiával (napkollektor).
Manapság az elektromos árammal való fűtés azon belül is a hőszivattyús fűtés a legnépszerűbb, mivel sokkal kevesebb áram felhasználásával tudja ugyanazt a fűtési teljesítményt elérni, mint egy hagyományos elektromos fűtés. Hátránya, hogy téli időszakban nem hatékony.